Lääne-Virumaa kultuuripärl on Tiit Alte

Neljapäeval tunnustas kultuurkapital Lääne-Virumaa võimekaid inimesi, andes sealhulgas välja ka järjekordse Kultuuripärli auhinna, mille pälvis rahvateatri edendaja Tiit Alte.

„Tiit Alte on justkui Virumaa rahvateatri võrdkuju. Kõva töö, pühendumus ja jäägitu usk oma valdkonda on toonud lõpuks ka suure tunnustuse. Kirge teatri ja etenduskunsti vastu ei saa õppida, see peab seest tulema. Oleme kõik tänulikud, et meil on maakonnas selliseid inimesi nagu Tiit. Jõudu ja jaksu kõigile toimekatele maakonna inimestele,“ ütles Lääne-Viru maavanem Marko Torm.

Tiit Alte on kauaaegne harrastusteatrite eestvedaja ja lavastaja, kelle käe all tegutseb käesoleval aastal seitse truppi: Ranna-Viru Rahvateater Kundas, teater Karakter Rakveres, näiteringid Viru-Nigulas, Väike-Maarjas, Tapal, Harjumaal ja Kesk-Eestis.  Truppide tase on väga kõrge ning nende maine Eesti harrastusteatrite maastikul tuntud. Sellele aitab kaasa ka Tiit Alte tõlketöö. Nii mängivad trupid tihtipeale tema tõlgitud vene uus-dramaturgiat, mis omakorda rikastab oluliselt meie rahvakultuurimaastikku.

Olulisemate saavutuste hulka kuuluvad  käesoleval aastal Ranna-Viru Rahvateatri osalemine Eesti Harrastusteatrite riigifestivalil, kus etendusega „Pantelei Karmanovi sententsid“ (autor Ivan Võrõpajev, lavastaja ja tõlkija Tiit Alte) saavutati parima meesnäitleja ja parima lavastaja preemiad ning Grand Prix’. Hästi läks nimetatud trupil ka Eesti külateatrite festivalil, kus etendusega „Seitse näidendit“ (autor Laša Bugadže, lavastaja ja tõlkija Tiit Alte) ja saadi  samuti Grand Prix’.

Trupp on tänu oma heale repertuaarivalikule ning õnnestunud lavastustele tuntud ka rahvusvaheliselt – nii osaleti korraldajate kutsel käesoleva aasta mais kahel festivalil Leedus ning oktoobri lõpus Riia rahvusvahelisel teatrifestivalil „Riga spele teatri“.

Lääne-Virumaa Kultuuripärl 2014 anti välja koostöös Lääne-Viru Maavalitsuse ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liiduga.

Foto: Virumaa Teataja
Foto: Virumaa Teataja veebiväljaanne

 

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga