Rahvusvahelisel teatripäeval

Kunsti tuum on…

Kunst vajab asjaarmastajalikku südant.

Lubage mul uuesti sõnastada: kogu kunstil on harrastajalik süda. Vastasel juhul oleks see vaid ese. Toodang. Tarbekaup. Seda on kerge eirata. Eelkõige meie postmodernistlikus maailmas, kus kõik on tarbimiseks. Või peaaegu kõik.

Kunst on teistsugune. Kunst peab olema erinev.

Kunst peab tärkama soovist. Vajadusest uurida ja avastada, suhelda ja tegutseda. Ning rõõmust, mida õnnestunud avastus, koostöö ja läbiviidu tekitab nii loojas, kui ka tema kaaslases- vaatajaskonnas. See on loomulik, kui me eemaldame võrrandist kasumi motiivi. Jättes välja kommertsliku. Tegutsedes ilma vajaduseta teenida raha.

Silmnähtav on see isetegevuslikus kunstis. Nõnda ka harrastusteatris, kus kõik loodu tekib siirast soovist teha teatrit. Mitte vajadusest sellega teenida, saavutada kuulsust. Eelkõige sellepärast, et see pole kohustus, rutiinne tegevus, miski milleks ollakse ette valmistunud ja õppinud. Niimoodi jääb järele vaid armastus kunsti vastu. Tunnete ja hetkede kogemine läbi teatri ja nende jagamine teistega. Soov panna vaatajat või lugejat naerma, nutma ja mõtlema.

Et selle kaudu kasvada ja pakkuda võimalust teistel kasvada.

Ja lisaks sellepärast, et see on lõbus, just nagu elu on lõbus. Vähemalt peaks olema.

See on loomingu tuum.

Saades oma loomingu eest tasu, või mitte, olles rahvusvaheline staar või iseõppija. Olles õde, bussijuht, hambaarst, tudeng või ehitaja, kes otsustab oma vabast ajast järgida südame häält. Siis on see loomulik. Nii loomulik, et on lihtne seda ära kaotada, mitte märgata selle olemasolu. Kuulsusejanust ja kasumi ihast ülekullatud maailmas on lihtne unustada Kõige tuuma. Kultuuriametnikud ja võimul olevad rahastajad unustavad selle alatihti.

Oma südames teame me paremini.

Augustinus Hippost kuulutas: “Armasta, ja tee mida tahad!” Meie, harrastajad – professionaalsed ja juhuslikud – armastame rõõmsat Thaleiat. Kahtlemata ei lakka me tegemast, mida me armastame, juhindudes just sellisest armastusest.

Thorgeir Tryggvason
Islandi Harrastusteatrite Liidu president

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga